Lukirilo i Kuzmetodije

Kobi

Posle gostovanja doktora Radovanovića, nastavili smo u istom ritmu. Ipak stidljivo se povećavao broj minuta a mi širili priču na sve oblasti i na sve epohe. Neretko smo šarali od BFCa do NBA i nazad, što će na neki način postati naš zaštitni znak, da samo skočimo na neku tamo ukoliko nam se ukaže prilika ili nam na um padne bilo kakva asocijacija. Već tada su nas gledaoci molili da stavljamo vremenske kodove ne bi li znali kada o čemu pričamo ali to do dan danas nije bilo izvodljivo. A onda su se ljudi prosto navikli. Ah da, počeli smo i sa nagoveštajima humanitarnih akcija oličenim u udomljavanju napuštenih životinja. Nije nam baš išlo ali smo dali sve od sebe.
Ipak jedna od emisija tog perioda koja je ostala upamćena i koja bi u našem današnjem izdanju trajala bar tri i po sata, bila je epizoda broj 13: Sećanje na Kobija Brajanta. Iskreno do tog trenutka nisam u potpunosti razumeo Lukinu emociju kada je Kobi u pitanju ali sam u toku priče shvatio koliko mu je, u posebnom životnom periodu, on značio. Baš kao mojoj generaciji Em Džej. A svaka je imala svog heroja. Za mene je Kobi bio apsolutni majstor i verovatno bih se složio sa svime što su Luka i Vanja pričali, da nisam deceniju ranije sve to već gledao. Nikad nisam razmišljao da li je Kobi kopirao Džordana. Iskreno ima detalja koje je i usavršio ali kada se pojavio miks poteza i jednog i drugog, videlo se koliko je tu sličnosti u njihovoj igri. Pre bih rekao, u njihovom plesu. Njihov pobednički mentalitet strašan, želja za dominacijom podjednako velika, fokus iznad mogućeg, posvećenost maksimalna, poštovanje igre kao takve jedinstveno. Bili smo privilegovani da ih neko vreme gledamo zajedno na parketu i svakako sam potpuno siguran da je Kobi postao zaštitni znak lige posle odlaska Džordana u definitvnu penziju.
Da se Džordan nije uželeo igre i da se nije vratio na parket, bili bi isti i u činjenici da tokom karijere nisu promenili tim za koji su nastupali i sa kojima imaju zajedno 11 titula šampiona NBA.
Ipak život se poigrao sa sudbinom čoveka za kojeg smo verovali da je neuništiv. Naš kasniji gost iz epizode 21, približiće nam sliku o Kobiju, ispričati neke manje poznate stvari iz svlačionice i omogućiti nam da još malo spoznamo veličinu Kobija Brajanta.
Verujem da ćemo i posle tog tragičnog 26 januara 2020, nastaviti da se divimo svemu što je doneo košarci, da će se godinama pred nama i dalje pričati o jednom od najboljih koji, baš kao i njegov prethodnik, nikada sebe nije doživljavao kao najboljeg, makar nije pričao o tome što jeste odlika velikih majstora. A Kobi je bio i ostaće jedan od najvećih ikada!