Lukirilo i Kuzmetodije

Nenad Čanak

Imali smo sreće da se u periodu koji je sledio, u Beogradu okupila ekipa trenera, povratnika iz inostranstva. Realno srpski treneri se nalaze širom sveta, u manje ili više egzotičnim zemljama ali jedan od onih koji jeste otišao u poprilično košarkašku zemlju, samo u ne toliko poznat i atraktivan klub, je bio naš gost, Nenad Čanak.
Njegov Lietkabelis sa kojim je uspešno krčio put ka vrhu, ne samo domaće lige već i Evrokupa, postao je omiljena ekipa mnogim poznavaocima košarke koji su imali prilike da ih prate na kanalima Sportkluba. Saznali smo mnogo toga o kvalitetu lige, sistemu takmičenja, organizaciji pa čak i ono oko čega smo neretko lomili jezik, nazive pojedinih klubova. Ipak moram da istaknem da je ideja o Čankovom gostovanju potekla usled, rekao bih, čuvene rasprave sa glavnim čovekom Ritasa. Oni koji Čanka ne poznaju, možda i nisu bili iznenađeni svime što smo gledali i to, siguran sam, po nekoliko puta. Nama, koji smo imali prilike da igramo sa njim i protiv njega i koji ga ipak poznajemo, je bilo jasno da je nervoza prešla sve granice i da je toliko toga skladištio i krio iza njegovog dečačkog osmeha.
Taj zabavni, mnogo poznatiji Čanak je zabavljao publiku dogodovštinama iz svih perioda svoje karijere, zasmejavao i nas u studiju a gledaocima otkrio svoje pravo lice zbog čega je mnogima ovo najbolji podkast tog perioda.
Naravno bilo je i ozbiljnih momenata jer je to period u kojem nije bilo zgodno biti Srbin u tom regionu, kao i uvek samo zbog politike, pa nam je posebno draga bila informacija da je produžio ugovor sa istim klubom nedugo posle gostovanja u, uvek budnom studiju. Sa velikom emocijom je pričao o svom trenerskom angažmanu u Partizanu i verujem pobrao simpatije i onih koji su možda imali drugačiju sliku o tome. Bilo kako bilo, taj podkast definitivno pripada kategoriji najzabavnijih a verujem da ćemo ponovo imati prilike da ugostimo Čanka s obzirom da je od ove sezone selektor U20 selekcije reprezentacije Srbije. Kao pomoćni već ima zlato iz Linjana 2015 a verujem da će imati uspeha i ove sezone. Dovoljno dobar razlog da se svi ponovo dobro zabavimo.