Lukirilo i Kuzmetodije

Loki

Možda će određenu generaciju Beograđana naslov asocirati na čuvenu hamburgerdžinicu na Dorćolu, koja je u sitne sate okupljala sve one koji se vraćaju iz noćnog provoda. Ili možda i one koji su samo ogladneli. Ali u svetu košarke taj nadimak pripadao je Nikoli Lončaru.
Ovaj period razvoja našeg podkasta doneo je i jednu veliku novinu: emisija broj 29 prvi put je išla uživo! Lukina najava Dobar dan odnosno dobro veče je otvorila novu fazu u našem radu. Posle tog momenta samo još tri podkasta su bila snimljena dok se od 35. krenulo u, sad već ustaljen ritam.
I baš kao i mnogo toga dobrog što je od samog početka pratilo razvoj našeg podkasta, tako se i Nikola poprilično slučajno tu pojavio. Naime Luka je radio ANG turnir u Hali Ranko Žeravica i došao sam da pogledam više radoznalosti radi nego što sam bio upućen u to ko sve nastupa. Među mnogobrojnim gledaocima je bio i On. Dugo se nismo videli a ozbiljno smo „ratovali“ na terenu početkom 90-ih i uz to imamo mnogo zajedničkih prijatelja pre svega iz Kragujevca. Oduševio sam se što je tu, što je dobro i što drži liniju kao da bi odmah mogao na teren. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ga pozovem u goste.
Tek po povratku kući i prepričavanje supruzi koga sam sve sreo, dobio sam i neverovatno logično pitanje Pa jesi li ga pozvao u emisiju? Odmah sam to učinio i, očekivano, dobio potvrdan odgovor.
Bio sam srećan jer se u razgovoru s njim sigurno vraćamo u „naše“ vreme ali i zbog činjenice da smo Luka, on i ja i danas kolege pa je tema za razgovor bilo na pretek. Povratak u te teške ali košarkaški interesantne godine i oživljavanje uspomena na Nikoline početke koji su nama sa strane izgledali laki, otkrili su svi jednostavnost i skromnost bivšeg kapitena Partizana sa kojim je osvojio Evroligu, dva prvenstva i tri kupa. Njegov odlazak u Real i neverica da je stvarno tamo, ostavili su na mene snažan utisak zato što smo imali mnogo sličnih pogleda na život i košarku smo doživljavali kao privilegiju da se njome bavimo. Luka je vadio pitanja naročito o klubovima i temama posle perioda iz Partizana a Loki se u tome fantastično snalazio jer uostalom to mu i jeste bila profesija po završetku karijere. Raditi kao stručni konsultant, toliko godina i toliko uspešno, na jeziku koji ti nije maternji, je za svako poštovanje.
Ta veoma zanimljiva i spontana priča je trajala skoro dva sata a da to nismo ni primetili. Broj pregleda je bio odmah iza Vlade Radmanovića i rame uz rame sa Lukom Mitrovićem u čemu smo posebno uživali.
Svi vi koji niste stigli da pogledate priču Nikole Lončara to možete učiniti onim danima kada nismo na programu. Biće to dva sata kvalitetnog programa